Sanal POS, bir web sitesi üzerinden sunulan ürün ve hizmetlerin kredi, banka, ön ödemeli veya sanal kartlar kullanılarak tahsil edilmesini sağlayan bir sistemdir. Sanal POS, fiziksel POS'tan farklı olarak çevrimiçi çalışmaktadır. Bu sistemde fiziksel POS cihazları, bankanın sistemiyle etkileşime giren web arayüzü ile değiştirilmektedir.
Sanal POS, uzaktan ödemeleri desteklediğinden dolayı e-ticaret için uygun bir teknolojidir. Bu yüzden online mağazalarda uzaktan ödeme ile işlemlerin gerçekleştirilmesi için kullanılmaktadır.
Sanal POS Nedir?
Sanal POS, dijital bir ödeme platformudur. Çevrimiçi ödemelerin yapılması için tasarlanmış bir uygulamadır. Online alışveriş hizmetlerinin artması sanal POS hizmetlerinin gelişmesini kaçınılmaz kılmıştır. Bugün giderek daha fazla tüketici uzaktan ve fiziksel temas olmadan alışveriş yapmayı tercih etmektedir.
Sanal POS, diğer ödeme terminalleri gibi donanım kurulumu gerektirmemektedir. Sanal POS teknolojisi, herhangi bir e-ticaret mağazasına veya çevrimiçi satış sayfasına entegre edilerek kullanıma sunulur. Bu yüzden, fiziksel bir POS terminaline ihtiyaç duyulmamaktadır.
Sanal POS Nasıl Çalışır?
Sanal POS, fiziksel POS cihazlarına benzer şekilde çalışır. Temel fark, kredi kartıyla ödeme işlemi internet üzerinden yapılmaktadır. POS, internet ödemelerini banka ödeme ağına bağlayan bir araçtır. Çevrimiçi işlemler genel olarak sanal bir terminal yoluyla yürütülmektedir. Sanal alışveriş esnasında kredi kartı kaydırmak mümkün olmadığından kartsız işlem gerçekleşir. Bunun için, herhangi bir web sitesi üzerinden yapılan alışveriş sonrası kart bilgilerinin girilmesi ve doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilmesi yeterlidir. Bir kullanıcı bir çevrimiçi mağazada bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğinde sanal POS, kartın bağlı olduğu banka ile bağlantı kurmakta ve ödeme verilerini ve sipariş kimliğini bankaya iletmektedir. Müşteri, kimliği doğrulanmış ve şifrelenmiş bir HTTPS bağlantısı korumasıyla kart ayrıntılarını girer ve ödeme işlemini başlatır.
Ödeme bilgileri girildikten sonra sistem müşteriyi bankanın ödeme sayfasına aktarır. Banka ödeme ayrıntılarını doğrulamak için kartın bağlı olduğu telefon numarasına tek kullanımlık şifre gönderir. Gönderilen şifrenin alana girilmesi gerekir. Şifrenin doğrulanmasıyla işlem sonuçlanmış olur. Böylece müşteri tarafından ödenen para miktarı doğrudan satıcının banka hesabına aktarılır. Herhangi bir anormallik halinde işlemlerin en baştan tekrarlanması gerekir.
Sanal POS Güvenliği
Sanal POS ve online ödeme sistemleri kullanımı esnasında işlemlerin güvenliği 3D Secure Platformu ile sağlanmaktadır. Bu bakımdan sanal POS ile yapılan ödeme işlemlerinde, müşterilere geleneksel satın alma işlemlerinin sunduğu güvenlik ve gizliliğin aynısı garanti edilir. Visa ve Mastercard tarafından geliştirilen 3D Secure sisteminde, online alışverişin güvenliğini artırmak amacıyla müşteriler banka ödeme sayfasına aktarılır. Sanal bir ödeme platformu olan banka arayüzü, kredi kartı işlemine tek kullanımlık şifre ile onay verir.
Sanal POS üzerinde gerçekleşen işlemlerin tamamı, HTTPS bağlantıları, SSL sertifikaları ve şifreli veri aktarımı ile korunan sayfalarda gerçekleşir. Tüm ödeme ayrıntıları şifrelenmekte ve korunmaktadır. Ağ geçidine girilen tüm veriler bankalar tarafından kontrol edilir. Özellikle SSL güvenlik sertifikaları bilgilerin şifrelenmesini garanti eden güvenli bir ortam sunar.
Sanal POS'un Avantajları Nelerdir?
Sanal POS, bankalar tarafından sağlanan bir online ödeme sistemi olduğu için kredi veya banka kartı ile ödeme yapmaya izin vermektedir. Bu yönüyle sanal POS, müşterilere alışverişlerini güvenli ve hızlı bir şekilde yapabilmeleri gibi birçok avantaj sunar. Müşteriler kredi veya banka kartı bilgilerini girdikten sonra herhangi bir çevrimiçi mağazada birkaç saniye içinde alım satım işlemlerini gerçekleştirebilir. Çevrimiçi satın alma işleminden elde edilen para, müşterinin banka hesabından hemen düşülür. Ayrıca, sanal POS sisteminin kurulumu kolaydır ve büyük bir harcama yapmayı gerektirmez. Sanal POS ağı, internet bağlantısı olan herhangi bir cihaz üzerinde 7 gün 24 saat çalışabilmektedir.
Sanal POS Başvurusu Nereye Yapılır?
Sanal POS başvurusu en avantajlı olarak PayTR’ye yapılır. PayTR, BDDK’ca onaylanmış, işlevsel bir dijital ödeme platformudur. 13 yıllık bir tecrübeye sahip tamamen yerli bir kuruluştur. PayTR, online alışverişlerde kredi kartı işlemleri, yetkilendirmeler, geri ödemeler gibi geleneksel bir satış noktası terminalinin tüm işlevlerini sanal POS hizmeti üzerinden sunmaktadır.
PayTR sanal POS almak için www.paytr.com adresinde yer alan form doldurularak başvuru yapılmaktadır. PayTR’nin gerekli gördüğü belgelerin sunulması başvuru için yeterlidir. Başvurunun hemen sonrası PayTR sanal POS kullanıma hazırdır. Firma, zaman kaybetmeden sistemi kullanmaya ve web sitesi üzerinden satış yapmaya başlayabilir. PayTR sanal POS, BKM Express ve Masterpass gibi en yaygın kullanılan kredi ve banka kartlarıyla entegredir. PayTR sunduğu sanal POS hizmetinde, komisyon oranı dışında herhangi bir ücret almamaktadır.
Sanal POS Başvurusu İçin Neler Gerekli?
Sanal POS hizmetinden yararlanmak için PayTR ile sözleşme yapmak gerekmektedir. Dolayısıyla sanal POS hizmeti PayTR aracılığıyla talep edilir.
Başvuru Değerlendirme Kriterleri
Sanal POS başvurusu için PayTR çeşitli kriterleri dikkate almaktadır. Bu kriterler satış sitesi ve firmanın sahip olması gereken özelliklere yöneliktir. PayTR, sanal POS başvurusu için hangi özellikleri aradığına dair bilgileri kendi web sitesinde yayınlamaktadır.
PayTR’nin sanal POS başvurusu için aradığı ilk şart, başvuran kişinin vergi mükellefiyetinin olmasıdır. Dolayısıyla şirket sahibi olmayan kişiler sanal POS başvurusu yapamazlar. Genellikle satış sitesinin web adresinin erişilebilir olması başvuru değerlendirmelerinin tamamında aranan kriterdir. Bunun yanında online web sitesinin SSL sertifikasına sahip olması gerekir. İkinci olarak, ürünler sitede satışa hazır halde bulunmalıdır. Ayrıca satış iptali veya iade ürün politikasını belirleyen Mesafeli Satış Sözleşmesi veya Hizmet Sözleşmesi gibi sözleşmeler sanal mağaza tarafından düzenlenmiş olmalıdır.
Sanal POS Başvurusu İçin Gerekli Evraklar
PayTR sanal POS hizmeti için ön başvurunun onaylanmasından sonra şu belgelerin temin edilmesi gerekir:
Şirketler için: Ticaret Sicil Gazetesi, Vergi Levhası, Ortakların Kimlik Görüntüleri, İmza Sirküleri, Banka Hesap Bilgisini Teyit Eden Evrak
Şahıs işletmeleri için: Vergi Levhası, Kimlik Görüntüsü, İmza Beyannamesi ve Banka Hesap Bilgisini Teyit Eden Evrak
Yukarıdaki belgeler arasında yer alan “Banka Hesap Bilgisini Teyit Eden Evrak” herhangi bir bankada açılacak ya da mevcut olan bir hesaba ait olan belgedir.
Banka Hesabı Açmak
Sanal POS kullanmak için bir banka hesabı açmak veya mevcut olan bir hesabı kullanmak gerekir. Çünkü tahsil edilen tutarlar bir hesaba yatırılacaktır. Banka hesabı için başvuran kişi, satışı gerçekleştirecek web sitesinin sahibi olmalıdır.
Sanal POS alacak şirketin bankayla üye işyeri anlaşması bulunuyorsa “Elektronik Ticaret Sözleşmesini” imzalamak yeterlidir. Aksi takdirde, üye işyeri başvurusu için şahıs firmalarının, vekâletname, nüfus cüzdanı fotokopisi, vergi levhası, imza sirküleri, varsa özel izinler ve belgeler, oda kayıt belgesi gibi belgelerle banka şubesine başvuru yapması gerekmektedir. Ticari ortaklıklar ise ticaret sicil gazetesi, ticaret sicil yetki belgesi, vergi levhası, imza sirküleri, varsa özel izinler ve belgeleri banka şubesine teslim etmesi gerekir.
Başvurunun kabulü ardından, e-posta adresine iletilen bilgilerin teyidi ve POS üyeliği için gereken evrakların sisteme yüklenmesinden sonra, PayTR Sanal POS kullanımı aktifleştirilir.