Sizi Arayalım
CentrumTime 15. Sayısı ile Yayında!

CentrumTime 15. Sayısı ile Yayında!

Modern Vergicilik Dergisi CentrumTime 15. sayısında: Şirketlerin Kendi Paylarını İktisap Etmesinin Vergisel Sonuçları, 2022 Yılına İlişkin Gelir/Kurumlar Vergisi Matrah Artırımı, 7456 Sayılı Kanun’la Yapılan Değişiklikler Sonrası Taşınmazların Satış ve Kısmi Bölünme İşlemlerine İlişkin Vergi Uygulamaları, Kur Korumalı Mevduat Hesapları İçin Ödenen Primlerde Stopaj ve İstisna Uygulamaları, Dijital Ortamda Düzenlenen Sözleşmelerde Damga Vergisi Uygulaması gibi önemli konuları ele alıyor.

Değerli Okurlarımız, 
Centrum Time’ın 15. Sayısı ile karşınızdayız! Buraya tıklayarak dergimize erişebilirsiniz:

Centrum Time’ın 15. Sayısı ile karşınızdayız!

Büyük bir gurur ve heyecanla, Centrum' un INTERNATIONAL TAX REVIEW (ITR) 2024 En İyi Performans Gösteren Vergi Firmaları Rehberi'nde 3 farklı kategoride de Türkiye'nin en iyi vergi şirketleri
arasında yer aldığını paylaşmak isteriz. Centrum olarak, Vergi kategorisinde Tier 2, Transfer Fiyatlandırması kategorisinde Tier 2 ve Vergi İhtilafı kategorisinde Tier 3’de yer alarak araştırmanın yapıldığı tüm kategorilerde dünyanın en iyi vergi firmaları arasında listelenmeyi başardık.

International Tax Review tarafından 2024 yılı özel listesinde şahsıma ve Vergi Ortağımız Fazıl Boyraz'a vergi alanında Türkiye’nin önde gelen uzmanları arasında yer verilmesinin sorumluluk duygumuzun daha da artmasını sağladığını ifade etmek isteriz.

Hizmet kalitemizin sürekli yükseltilmesi hedefi çerçevesinde önde gelen vergi, hukuk ve finans profesyonellerinden Sn. Okan NETEK'in önderliğinde Centrum İzmir Ofisinin kuruluş çalışmalarının tamamlandığını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.

Sorumlu vergicilik anlayışımızın bir parçası olarak şirketleri etkileyen güncel konularda, uygulama detaylarını beklenen sonuçları ile birlikte analiz ederek reel sektöre her gün değişen yasal zorunluluklarla baş etme çabasında katkı sunmaya devam ediyoruz.

Centrum olarak sektörde öne çıkan bir denetim ve danışmalık şirketi olmanın, hizmet standartlarının yükseltilmesinin yanında mesleki bilginin ve tecrübelerin paylaşılmasını da kapsadığının farkındayız. Bu farkındalığın sonucu olarak akademik ve periyodik yayınlara çok önem veriyor ve diğer yayınlarımızın yanında dergimizin de düzenli şekilde yayına hazırlanması ve sizlere ulaştırılması konusunda ciddi boyutta çaba sarf ediyoruz.

Centrum Time’ın bu sayısında güncel vergisel konulara ve cari dönemde dikkat çekmek istediğimiz özellik arz eden hususlara ilişkin çalışmalara yer vermeye gayret ettik. Bu kapsamda ilk olarak, şirketlerin kendi paylarını iktisap etmesinin vergisel sonuçlarını son yapılan düzenlemeler çerçevesinde ele alarak karşılaşılabilecek olası sonuçları ve işlemin günümüzdeki kullanım alanına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Akabinde, 2022 yılına ilişkin matrah artırımında bulunan şirketlerin beyan edilen kurumlar vergisi matrahının aranan sınırların altında kalması durumuna ilişkin olarak vergi dairesince gönderilen yazılara istinaden eksik beyanın vergi ziyaı mı yoksa matrah artırımı ihlali ile mi sonuçlanacağı hususu irdelenmiştir. Son dönemde taşınmazların elden çıkarılmasına ilişkin değişiklikler uyarınca taşınmaz satış ve devirlerinin Kurumlar Vergisi ve KDV karşısındaki güncel durumu ortaya konulmuştur. Kur korumalı mevduat hesaplarına olan talebi artırmak için faiz ve kura bağlı desteklere ilave olarak ödenen primlerin, sağlanan menfaatlerin kurumlar vergisi istisnası karşısındaki durumu ele alınarak stopaj yoluyla ödenen vergilerin iadesine ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır. Ayrıca; dijital ortamda düzenlenen sözleşmelerde damga vergisi uygulamasına, KDV oran değişikliği sonrası dikkat edilecek hususlara, Girişim Sermayesi Fonu İndirimi uygulaması ve muhasebeleştirilmesine, yeniden değerleme değer artış fonlarının değerleme sonrası kullanımına, vergi uyuşmazlıklarında izaha davet uygulamasına, yemek ve yol yardımlarında gelir vergisi ve SGK istisnalarındaki son duruma, hurda ve atık teslimlerinde KDV uygulamalarına ve indirim düzeltmelerine ilişkin açıklamalarda bulunulmuştur. Son olarak KDV İadelerinde İndirimli Teminat Uygulaması Sistemi (İTUS Sertifikası)’nın şartları ve avantajlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunulmuştur.

Centrum Time’ın bu sayısını da beğenerek okumanız dileğiyle…


Sevgi ve Saygılarımla,
Dr. Burçin Gözlüklü
Yönetici Ortak, YMM

Dosyalar