Sizi Arayalım
Sistemik Risk Veri Takip Sistemi Kapsamındaki Döviz Pozisyon Raporlaması Yapmayan Mükelleflere TCMB Uyarı Yazıları Göndermeye Başlamıştır

DUYURU: 26.03.2024/16

Sistemik Risk Veri Takip Sistemi Kapsamındaki Döviz Pozisyon Raporlaması Yapmayan Mükelleflere TCMB Uyarı Yazıları Göndermeye Başlamıştır

Sistemik risk veri takip sistemi kapsamındaki döviz pozisyon raporlaması yapmayan mükelleflere TCMB uyarı yazıları göndermeye başlamıştır. Bu kapsamda sistemik risk veri takip sistemi kapsamındaki döviz pozisyon raporlaması yükümlülüğü bulunan mükelleflerden 2024/ocak ayında ilişkin bildirimi henüz yapılmamış olan mükelleflerin bildirimi en kısa zamanda tamamlaması önem arz etmektedir.

08.11.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan "Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile firmaların, döviz varlık ve yükümlülüklerine ilişkin olarak Merkez Bankasına yapmakla yükümlü olduğu döviz pozisyon raporlamasında sadeleştirme ve kapsam değişikliğine gidilmiş ve konuya ilişkin olarak ayrıca 08.11.2023 tarihli TCMB Duyurusu yayınlanmıştı. (09.11.2023 tarihli, 117 sayılı Duyurumuz)

TCMB Basın Duyurusunda, düzenleme kapsamında, 2023 yılı Mart ayında başlatılan, 10 milyon Türk lirası ve üzeri toplam nakdi ve gayri nakdi kredi bakiyesi bulunan firmalardan alınan Özet Döviz Pozisyon Raporlaması uygulamasına son verildiği açıklanmıştır.

Bununla birlikte, Yönetmelikte yapılan değişiklik uyarınca, 2018 yılından itibaren uygulanmakta olan Sistemik Risk Veri Takip Sistemi kapsamındaki döviz pozisyon raporlamasının firma kapsamı, firmaların ülke ekonomisi içerisindeki temsil düzeyini artırmak amacıyla yeniden düzenlenmiştir. Buna göre, raporlama kapsamına girecek firmaların tespitinde öngörülen 15 milyon ABD doları ve üzeri yabancı para kredi yükümlülüğü bulunma şartı, toplam nakdi kredi bakiyesi ilgili aylık hesap döneminin son iş günü itibarıyla 100 milyon Türk lirası ve üzerinde olma veya geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon Türk lirası ve üzerinde olma şeklinde değiştirilmiştir.

Böylece, kullanılan krediden bağımsız olarak, geçmiş bir yıllık hesap dönemindeki net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon TL ve üzerinde olan firmalar da yükümlülük kapsamına alınmıştır. Bu sebeple toplam nakdi kredi bakiyesi ilgili aylık hesap döneminin son iş günü itibarıyla 100 milyon Türk lirası ve üzerinde olan mükellefler ile kredi bakiyesi 100 milyon TL'nin altında olsa bile kredi kullanıcısının geçmiş yıl net satış hasılatı veya aktif büyüklüğü 500 milyon TL ve üzerinde ise bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır.

Söz konusu bildirim yükümlülüğü 01.01.2024 tarihinden itibaren kapsama giren mükelleflerce ilgili ayı takip eden son gününe kadar (Ocak ayı için 29.02.2024) aylık bildirim yapması gerekmekteydi.

TCMB tarafından sistemik risk veri takip sistemi kapsamındaki döviz pozisyon raporlaması yapmayan mükelleflere paylaşılan yazılarda; raporun ivedilikle gönderilmesi gerektiği, eksik ve hatalı raporlara ilişkin olarak Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 12. maddesi çerçevesinde işlem yapılabileceği bildirilmiştir.

Bu kapsamda sistemik risk veri takip sistemi kapsamındaki döviz pozisyon raporlaması yükümlülüğü bulunan mükelleflerden 2024/ocak ayında ilişkin bildirimi henüz yapılmamış olan mükelleflerin bildirimi en kısa zamanda tamamlaması önem arz etmektedir.

“Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in Resmi Gazete’de yayımlanan orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

                          Saygılarımızla.

Dosyalar