Sizi Arayalım
51 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır

DUYURU 29.04.2024/22

51 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Resmi Gazete’de Yayımlanmıştır

27.04.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “51 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile, 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan oran değişikliklerine ilişkin Tebliğdeki ibarelerde güncelleme yapılmış ve hizmet işletmelerinde her türlü gıda satışında %10 oranında KDV uygulanacağına ilişkin açıklama yapılmıştır.

07.07.2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile;

  • Genel Katma Değer Vergisi (KDV) oranı %18’den %20’ye çıkarılmış,
  • %8 oranında uygulanan indirimli KDV oranı %10’a yükseltilmiş,
  • İndirimli orana tabi olup halihazırda %8 oranında vergilendirilmekte olan sabun, şampuan, deterjan, dezenfektanlar, ıslak mendil (sabun, deterjan veya solüsyon emdirilmiş olsun olmasın), tuvalet kağıdı, kağıt havlu, kağıt mendil ve peçetelerin genel oranda (%20 oranında) vergilendirilmesi karara bağlanmıştı. (07.2023 tarihli, 79 Sayılı Duyurumuz)

Bu defa, 27.04.2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “51 seri no.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile yukarıda belirtilen değişikliklerine paralel olarak KDV Genel Uygulama Tebliği’nde yer alan bazı ibareler güncellenmiş ve hizmet işletmelerinde her türlü gıda satışında %10 oranında KDV uygulanacağı açıklanmıştır.

Bu kapsamda, KDV Genel Uygulama Genel Tebliği’nin “Yiyecek ve İçecek Sunulan Yerlerde KDV Oran Uygulaması” başlıklı kısmın (III/B-2.4.) bölümünde yer alan “(%8)” ibareleri “(%10)” olarak, “(%18)” ibareleri “(%20)” olarak değiştirilmiş, bu bölümün 1. paragrafında yer alan “1/1/2008 tarihinden itibaren” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

Ayrıca, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin (III/B-2.4.) bölümünün 4. paragrafından sonra gelmek üzere eklenen cümlede, (II) sayılı listenin 24. sırasında yer alan işletmeler prensip olarak hizmet işletmesi mahiyetinde olduklarından, buralarda imal edilen veya dışarıdan temin edilen gıda maddelerinin buralarda veya dışarıda tüketilmek üzere müşterilere satışında KDV oranının %10 (alkollü içeceklerde %20) olarak hesaplanacağı belirtilmiştir. Bu açıklamaya paralel olarak Tebliğ’de aşağıdaki örneklere yer verilmiştir.

Örnek 1: (K) Kahvecisi, kendi hazırladığı kahvelerin yanında (T) işletmesinden temin ettiği keklerin de satışını yapmaktadır. Self-servis olarak hizmet veren işletmeye gelen müşteri sipariş ettiği kahvenin yanında ıslak kek satın almış ve işletmeye ait alanda oturmak yerine
siparişlerinin paketlenmesini istemiştir. Ayrıca 100 gr Türk kahvesi çektirmiştir. Kafeterya ruhsatına sahip olan (K)’nın yaptığı bu satışların tamamında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.

Örnek 2: (G) Lokantasında yemek yiyen müşteri (D), lokantadan ayrılırken 1 kg baklava satın almıştır. Lokanta, müşteriye vermiş olduğu yemek hizmeti ile baklava satışında %10 oranında KDV hesaplayacaktır.

Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışlar da aynı mahiyettedir.

Örnek 3: (A) Pastanesi, telefonla verilen sipariş üzerine imalathanesinde 8 kişilik doğum günü pastası hazırlamıştır. Müşteri pastanın ev adresine gönderilmesi yerine iş çıkışı pastaneye gelerek pastayı alacağını bildirmiştir. İş çıkışında sipariş pastanın yanında 1 kg kuru pasta ve 2 şişe limonata satın almıştır. Pastane işletme ruhsatına sahip (A)’nın sipariş suretiyle hazırladığı pasta ve yanındaki gıda satışlarında %10 oranında KDV hesaplanacaktır.

Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgah gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları gıda maddeleri satışları da 2007/13033 sayılı BKK eki (II) sayılı listenin 24. sırası kapsamındadır.

Örnek 4: Sahilde faaliyet gösteren (B) Büfe İşletmesi, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri açma ve çalışma ruhsatı bulunmadığı halde büfesinin önüne yerleştirdiği masa ve taburelerde oturan müşterileri ile sahilde bulunan şezlonglarda denize girenlere tost, çay ve meşrubat satışı yapmaktadır. (B) Büfe İşletmesi, fiilen yiyecek ve içecek hizmetleri sunduğundan büfede hazırladığı tost ve çayın yanında dışarıdan hazır temin ettiği gıda maddelerinin satışında da %10 oranında KDV hesaplayacaktır.

Yukarıda yer verilen yeni düzenlemeler, ilgili Tebliğ’in Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ayın başında (yani, 01.05.2024 tarihinde) yürürlüğe girecektir.

“51 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”in Resmi Gazete’de yayımlanan orijinal haline buradan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımızla.

Dosyalar