Sizi Arayalım
OECD’nin İki Ayaklı (Pillar I, Pillar II) Uluslararası Vergileme Kuralları Reform Çalışmaları 130 Ülke Tarafından Desteklendi

International Tax Bulletin: 05.07.2021/14

OECD’nin İki Ayaklı (Pillar I, Pillar II) Uluslararası Vergileme Kuralları Reform Çalışmaları 130 Ülke Tarafından Desteklendi

130 ülke, asgari kurumlar vergisi oranının yanı sıra Facebook ve Google gibi uluslararası şirketlerden elde edilen vergi kazançlarını paylaşma önlemlerini destekleyerek uluslararası vergilendirmede büyük reformların önünü açtı. Bu kapsamda, 1 Temmuz 2021’de OECD “Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Zorluklarına Yönelik İki Ayaklı Çözüm Üzerine Bildiri”sini yayımlamıştır.

130 ülke, asgari kurumlar vergisi oranının yanı sıra Facebook ve Google gibi uluslararası şirketlerden elde edilen vergi kazançlarını paylaşma önlemlerini destekleyerek uluslararası vergilendirmede büyük reformların önünü açtı.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'ndaki müzakerelerde varılan uzlaşma, 20 maliye bakanından oluşan Grubun, yıllarca süren yanlış adımlar ve aksiliklerden sonra gelecek hafta Venedik'te düzenlenecek bir konferansta prensipte bir anlaşmaya imza atmasının yolunu açıyor.

Bu vesileyle, çok uluslu şirketlerin etkin bir şekilde "en az yüzde 15" kurumlar vergisi ödemesini zorunlu kılarak ve daha küçük ülkelere küresel şirketlerden daha fazla vergi kazancı sağlayarak vergi kaçakçılığıyla mücadele amacıyla 2023 gibi erken bir tarihte bu kuralların yürürlüğe girmesi beklenmektedir.

Bu kapsamda, 1 Temmuz 2021 tarihinde OECD tarafından konuyla ilgili yayımlanan bildiride iki ayaklı uluslararası vergileme kurallarıyla ilgili bilgilere yer verilmiştir. I. Ayak (Pillar I) ile her yıl 100 milyar ABD dolarından fazla kâr /kazanç üzerindeki vergileme hakkı bu kazancın elde edildiği ülkelere verilmesi öngörülmektedir. II. Ayak (Pillar II) ile en az %15 oranında küresel asgari kurumlar vergisi uygulaması ile yıllık ek küresel vergi gelirlerinin arttırılması planlanmaktadır.

Perşembe günü yayınlanan OECD bildirisi mevcut haliyle yeniden tahsis edilecek kâr oranının %10'luk bir kâr marjının üzerinde kalan kârın %20 ila %30'u arasında olması gerektiği belirtilmiştir. Bu kapsamda, daha küçük ekonomilerin potansiyel olarak vergi kazançlarını artıracağı düşünülmektedir.

Ayrıca, 20 milyar avronun (24 milyar dolar) üzerinde geliri olan işletmelerin yeni vergilendirme kurallarına tabi olacağını belirtilmektedir. Inclusive Framework (“Kapsayıcı Çerçeve”), yedi yıl sonra parametreleri yeniden değerlendirmeyi ve daha küçük ekonomilere bir taviz olarak söz konusu gelir eşiğini 10 milyar avroya düşürmeyi kabul etmiştir.

OECD'ye göre, en küçük ekonomiler de şirketleri vergilendirmek amacıyla ileride getirilecek daha düşük bir eşikten kazanç sağlayacaktır. OECD tarafından yayınlanan Ekonominin Dijitalleşmesinden Kaynaklanan Vergi Zorluklarına Yönelik İki Ayaklı Çözüm Üzerine Bildirisine ulaşmak için tıklayınız.

Saygılarımızla.

Dosyalar